in ,

AdorAdor

Ce facem de Ziua Culturii Naționale în București? 15 ianuarie cu evenimente culturale și intrări gratuite la muzeu 😍

În fiecare an, pe 15 ianuarie, România sărbătorește Ziua Culturii Naționale, o ocazie dedicată sărbătoririi patrimoniului bogat și divers al țării. În 2024, Bucureștiul se pregătește pentru o explozie de activități culturale ce vor transforma orașul într-un veritabil sanctuar al artei și istoriei.

Această zi specială coincide cu data de naștere a marelui poet Mihai Eminescu (1850-1889), iar, începând cu anul 2010, a fost declarată Ziua Culturii Naționale.

Cât despre activitățile cu care publicul bucureștean se poate delecta în această răcoroasă zi de luni, ele sunt muuulte. Doar știi deja că iubim evenimentele. Mai jos am lăsat o selecție a câtorva dintre cele mai interesante dintre acestea:

Teatrele din București: spectacole și tururi ghidate gratuite

  • Teatrul Național I.L. Caragiale din București este în centrul atenției, oferind un program extins de evenimente pentru a marca această zi deosebită. Spectacolul-lectură Emmi, amor pierdut, viață pierdută de Mihai Eminescu va fi prezentat în regia lui Răzvan Popa, urmat de spectacolul Amintiri din copilărie, după Ion Creangă.
  • Tururile ghidate vor dezvălui misterele culiselor Teatrului Național, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a explora istoria acestui loc de poveste.
  • De asemenea, Teatrul Nottara va găzdui evenimente speciale dedicate operei lui Mihai Eminescu, inclusiv un tur ghidat și un spectacol gratuit online.

Motiv de bucurie pentru și iubitorii de artă și istorie

  • Muzeele din București își deschid și ele porțile, cu mult entuziasm, de Ziua Culturii naționale, oferind acces gratuit la comori culturale. Muzeul Teatrului Național București, situat în subsolul Sălii Mari a TNB-ului, va fi deschis pe durata întregii zile, oferind vizitatorilor o incursiune captivantă în lumea teatrului.
  • Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă al României, și Muzeul Național de Istorie a României sunt doar câteva dintre instituțiile care se alătură celebrării acestei zile printr-un program special. Vernisaje, expoziții, și evenimente culturale așteaptă să fie descoperite.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Corul Madrigal (@corulmadrigal)

Acces Gratuit la Muzeele Subordonate Ministerului Culturii

Mai multe instituții culturale subordonate Ministerului Culturii se alătură celebrării prin oferirea accesului gratuit în această zi specială. Printre acestea se numără Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Filarmonica și Opera: Note de Refined în Inima Bucureștiului

Filarmonica George Enescu și Opera Națională București pregătesc un festin muzical pentru iubitorii de artă. Tururi ghidate gratuite la Ateneul Român, concerte extraordinare și premiera spectacolului Oedipe, de George Enescu la Opera Națională adaugă o notă de rafinament celei de-a 15-a ediții a Zilei Culturii Naționale.

Primăria capitalei: concert și expoziție inspirată din folclor

Primăria Capitalei se alătură și ea sărbătorii și organizează un concert inspirat din folclorul românesc, susținut de interpreta Corina Sîrghi.

Radio România: o gală a scriitorilor și un omagiu muzical

Radio România Cultural va transmite în direct Gala Tinerilor Scriitori, iar Radio România Muzical va dedica întreaga zi celebrării prin muzică a culturii românești, cu invitați de renume, precum celebrul dirijor Sergiu Celibidache.

Bucureștiul devine astfel un magnet cultural în Ziua Culturii Naționale, invitând localnicii și turiștii să se bucure de bogăția artistică și istorică a orașului.

Prin evenimente captivante și acces gratuit la instituții culturale de prestigiu, capitala României rămâne un centru vibrant al culturii și al tradițiilor. 🙂 Iar noi o iubim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

La Mița Biciclista prelungește expoziția Monicăi Lovinescu

Rosalía și Jeremy Allen White: Noul cuplu senzație, vezi aici