in ,

AdorAdor

Cum e la MINA, primul spaţiu imersiv din România şi cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est

Știți acele imagini de pe TikTok cu acele săli uriașe pe care sunt proiectate tot felul de opere artistice, precum Starry Night-ul lui van Gogh? Ei bine, recent s-a deschis primul muzeu de artă imersivă, MINA.

Arta imersivă este o formă de artă contemporană care încearcă să implice și să învăluie publicul într-o experiență multisenzorială și interactivă. Spre deosebire de formele tradiționale de artă statică, cum ar fi picturile și sculpturile, arta imersivă își propune să creeze un mediu sau o experiență în care privitorul devine un participant activ, mai degrabă decât un observator pasiv.

Caracteristicile artei imersive

Experiență multisenzorială: arta imersivă implică adesea mai multe simțuri, inclusiv vederea, sunetul, atingerea și chiar mirosul, pentru a crea un mediu complet imersiv și bogat din punct de vedere senzorial. Acest lucru poate implica utilizarea tehnologiei, cum ar fi realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) sau peisajele sonore.

Participare interactivă: operele de artă imersive încurajează spectatorii să se implice activ cu arta, permițându-le adesea să manipuleze sau să influențeze mediul. Această interacțiune poate fi fizică, digitală sau ambele, în funcție de intenția artistului.

Medii fizice: unele instalații de artă imersive transformă spațiile fizice, cum ar fi galeriile sau zonele publice, în medii imersive. Aceste spații sunt adesea concepute pentru a transporta privitorii într-o altă lume sau pentru a provoca un anumit răspuns emoțional.

Integrarea tehnologiei: multe instalații de artă imersive încorporează tehnologii de ultimă oră pentru a-și crea experiențele. Aceasta poate include cartografierea proiecției, senzori de mișcare, feedback haptic sau chiar inteligență artificială pentru a adapta experiența în timp real pe baza acțiunilor privitorului.

 

Focalizare narativă sau conceptuală: arta imersivă poate spune o poveste sau poate transmite un mesaj prin elementele și mediile sale interactive. Artiștii folosesc adesea acest mediu pentru a explora teme, emoții sau probleme sociale într-un mod unic și captivant.

Gustav Klimt și lumea oceanelor de la MINA

MINA s-a deschis și a adus publicului două spectacole inedite. Pentru pasionații de artă, MINA a propus și propune un spectacol imersiv care aduce arta lui Gustav Klimt mai aproape de public.

Expoziția imersivă Gustav Klimt este o producție multimedia care cuprinde peste 60 dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului artist, din întreaga sa activitate, opere expuse în muzee din toată lumea. Printre acestea se numără „Doamna cu Evantai”, unul dintre cele mai valoroase tablouri vândute la o licitație în Europa, „Sărutul”, cea mai cunoscută lucrare a sa și considerată  o comoară națională a Austriei și „Portretul Adelei Bloch-Bauer” cunoscută ca „Doamna în Aur”, cea mai reprezentivă lucrare a perioadei de aur a lui Gustav Klimt.

Este atât o expoziție de artă, cât și o călătorie imersivă prin capodoperele lui Klimt, cu fiecare piesă meticulos animată și expusă 360, într-un spațiu de 7 metri înălțime.

Pentru cei care nu au o înclinație spre zona artistică, dar își doresc, totuși, să aibă o experiență imersivă, MINA a propus „Lumea subacvatică. O călătorie imersivă a apei”.

Acesta este un spectacol educațional despre biodiversitatea apei și conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor.

Proiectul este realizat de studioul Collider Visuals & Pixels Reality și de producătorul muzical Costav Ivanov.

Tu ți-ai luat bilet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cine are ziua de naștere pe 2 octombrie?

De ce Gami OS și Ioana Sfinxul sunt imaginea unui cuplu perfect?