in ,

AdorAdor

Maria Teodorescu, artist artizan la VITRI – povești pictate pe sticlă: „Fiecare produs este inspirat de locurile copilăriei, amintirile mele, și atunci fiecare are puțin din sufletul meu.”

Maria Teodorescu, artist artizan și antreprenoare la VITRI, pictează cu sufletul povești pe globuri de Crăciun, decorațiuni și mărțișoare. Fiecare produs este o parte a universului creativ al Mariei, care este compus din două dimensiuni existențiale, cea tradițională, în nuanțe vechi, folclorice și eterne, specifice zonei Transilvaniei, și cea contemporană, marcată de suflul noutății.

Cu ocazia acestui interviu, Maria ne-a împărtășit mai multe despre ea, cum arată o zi în atelieul ei de creație, cum a reușit să facă tranziția de la business la pasiune, indiferent de obstacolele întâmpinate, și cum reușește să-și păstreze libertatea artistică, dar totodată să răspundă nevoilor clienților.

Un artist al contrastelor, care îmbină trecutul cu prezentul prin readucerea mai aproape a tradițiilor românești de suflul contemporan. Cine este Maria Teodorescu, artistul artizan din spatele VITRI – povești pictate pe sticlă?

Mă identific ca pictor în primul rând. Știind că îmi doresc doar să pictez, am căutat un parcurs care să mă ajute să fac asta. Mentorul meu din facultate mi-a spus undeva prin anul I cât de important e să fim autentici, și să îmi găsesc nișa în care am eu ceva deosebit de spus și unde mă simt în largul meu. De atunci mi-am dat seama că pictura pe sticlă este atuul meu, lucrând cu ea de mulți ani. Era locul unde puteam să spun o poveste a mea, inspirată de trecut.

Ai început să pictezi pe sticlă încă de la vârsta de 6 ani, iar această pasiune te-a purtat până în prezent. Curiozitatea mea este cum ai făcut tranziția de la pasiune la business? Și cum ai reușit să-ți păstrezi pasiunea încă vie, indiferent de obstacolele unui business?

Mama mea mi-a fost model, fiind antreprenoare într-o perioadă în care puțini făceau asta. Așa că am știut că sunt și părți grele, dar eram cumva pregătită pentru ele. Cu trecerea anilor, am reușit să creez un echilibru între perioadele în care predomina mai mult partea de business și cele în care predomina mai mult partea de creație.

Este mai simplu odată ce accepți faptul că a fi antreprenor într-o industrie creativă presupune și unele lucruri mai puțin plăcute, dar toate acestea te ajută să îți trăiești visul zi de zi.

Ești mult mai echilibrat și dacă ești deschis să înveți chiar și lucruri din domenii noi, din dorința de a crește businessul.

Cum arată o zi în atelierul tău din inima orașului transilvănean Cluj?

Arată foarte diferit pe parcursul anului. Preferatele mele aș putea spune că sunt lunile de vară, când este o perioadă mai liniștită ca și vânzări. Atunci după o cafea bună, schițez produse noi, concep colecțiile noi, chiar și Crăciunul. Aș putea spune că îmi plac zilele de vară deoarece este o perioadă predominant creativă.

Care este materialul pe care îți place cel mai mult să lucrezi (ex: lemn, sticlă etc.)? De ce?

Nu cred că îmi doresc să rămân conectată doar de un material. Deși eu pictez pe sticlă, îmi place să experimentez și cu lemn, hârtie. Dar ceea ce mă atrage mult la sticlă este și faptul că poate fi reciclată, refolosită, si este un material nobil, cu o strălucire aparte.

Ce tehnici de pictat îți place să folosești în mod deosebit? Am remarcat că folosești tehnica Tiffany? În ce constă mai exat? Și de ce îți place să o folosești?

Chiar și după atâția ani, pictura inversă pe sticlă, meșteșug transilvănean vechi, mă fascinează. Faptul că trebuie să gândești totul invers și, în același timp, procesul să fie fluid și autentic mă ține conectată. Tehnica Tiffany a venit ca o completare a picturii, dorind să ofer sticlei și o alt fel de ramă decât cea clasică de lemn. După care a venit ideea vitraliilor decorative de Crăciun, a căsuțelor. Și de acolo sunt posibilități infinite.

Unicitatea obiectelor de artă este dată de viziunea distinctivă a artistului. Care consideri că este amprenta ta personală, elementul distinctiv al operelor tale artistice?

Este foarte greu să te analizezi ca artist. Dar dacă mă gândesc bine, poate ar fi faptul că am avut o perioadă de ucenicie cu un maestru în pictura naivă pe sticlă, completată de studii universitate, lucru care mi-a dezvoltat un stil mai aparte.

Care este o piesă de artă pe care ai creat-o și care are o valoare profundă pentru tine? Poți să ne povestești puțin despre ea?

Nu cred că mă atașez foarte mult de lucrări, deoarece mi-ar fi greu să mă despart de ele. La fiecare colecție rămân cu amintirile și emoțiilor pe care le-am simțit când le-am creat.

Fiecare produs este inspirat în special de locurile copilăriei, amintirile mele, și atunci fiecare are puțin din sufletul meu.

Unde îți găsești inspirația atunci când traversezi un blocaj creativ?

Mă rup puțin de atelier și mă întorc la lucrurile care îmi plac: satele Transilvaniei, plimbări în natură, muzee etnografice.

Cum reușești să satisfaci nevoile clientului, dar să îți păstrezi în acelați timp libertatea artistică?

Chiar la începutul businessului pot spune că am făcut multe compromisuri, deoarece nu știam dacă ceea ce fac eu va fi apreciat sau nu. Dar, acum am încredere în mine și am adunat oameni deosebiți în jurul meu care apreciază ceea ce fac și se regăsesc în colecțiile mele, ceea ce mă bucură enorm.

Poți să ne împărtășești o reacție memorabilă a unui client pe care ai primit-o?

Ceea ce m-a surprins anul acesta a fost o clientă care mi-a spus că are globuri din colecțiile Vitri de foarte mulți ani, dar odată cu pandemia nu m-a mai găsit prin târguri, eu renunțând la ele. Și a mers prin târgurile din Cluj-Napoca și a întrebat până i-a spus cineva unde îmi poate găsi atelierul și cum se numește site-ul, fiind printre primii vizitatori la lansarea colecției de Crăciun în atelier.

În urma experienței pe care ai acumulat-o de-a lungul timpului, care este cel mai satisfăcător lucru în a fi un artist artizan?

Simt că ceea ce facem poate schimba consumerismul și ne poate ajuta să apreciem lucrurile realizate de cineva, care au o energie aparte și să nu mai fim tentați să adunăm lucruri fără valoare. Pe lângă asta, meșteșugurile vechi sunt conectate la o energie aparte. De fiecare dată când încep să pictez pe sticlă simt că încep un ritual repetat sute de ani de strămoși ai noștri, ceea ce mă conectează la trecut și mă ajută să mă înteleg mai bine.

Unde te pot găsi și cum te pot susține cititorii Likez.ro?

În primul rând pe site-ul vitri.ro, dar și în atelierul din Cluj-Napoca, strada Tipografiei, nr. 12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cine participă la Buzz House sezonul 4?🫨

Experiența trăită de Amy Claire la lansarea noului album „Flex” al Deliei😍