in

OMGOMG

Likez recomandă 5 de trupe rock românești, cu păreri surprinse din partea lui hoinarprintrelitere🎸

Hi, dear Gen Z reader!🧚‍♀

Astăzi voi împărtăși cu tine una dintre micile marile mele pasiuni muzicale – rock-ul românesc. Nu te gândi, nu mi-a plăcut întotdeauna, chiar dacă am avut o afinitate pentru muzica rock. Dar, de când am început în urmă cu doi ani să ascult constant, am descoperit o serie de trupe inedite care ți-ar putea plăcea și ție.

În alegerea recomandărilor m-a ajutat și Paul, un „fan al muzicii” rock, a cărui pasiune s-a născut încă din copilărie, când asculta instrumentalele desenelor animate de pe Fox Kids.🎸 Ce vremuri!!

Chiar dacă nu se consideră un rocker în adevăratul sens al cuvântului, Paul și-a dezvoltat un blog și o serie de pagini, sub pseudonimul hoinarprintrelitere, cu scopul de a promova muzica și evenimentele din zona underground românească.

De ce lumea nu acordă mai multă atenție rock-ului românesc?

Că-i al nostru!
Rock-ul românesc a fost blamat pe motive că seamănă cu ceva anume, că e nașpa din start pentru că e „românesc” sau, mai nou, „rock-ul românesc e cringe, frate, n-are cum să fie bun”. Am auzit aceleași idei, în mai multe rânduri, spuse sub alte forme.

De ce merită să asculți rock românesc?

Rock-ul românesc e deosebit pentru că este autohton, iar de multe ori doar ascultătorii români îl pot întelege cu adevărat. Are acel „ceva” care te face de multe ori să descoperi mult mai multe alte exemple similare. Așa a fost și în cazul meu. Am început cu trupe ce le vedeam pe Atomic când eram mic, iar apoi, odată cu evoluția internetului, căutam tot mai multe exemple similare

Cele 5 recomandări de trupe ale mele și ale lui Paul

Luna Amară
E una dintre cele mai importante prezențe din rock-ul alternativ autohton. Are „onoarea” să fie probabil trupa care și-a luat cele mai multe amenzi de la autorități și au fost dați jos de cele mai multe ori de pe scenă.
Mesajele lor sunt extrem de diverse. Pot fi lente, visătoare cu piese precum „Roșu Aprins” sau „Doar noi doi”. Totodată, pot fi anti-sistem în modul cel mai subtil sau evident, precum „Focuri”, „Albastru” sau „Folclor”.

Timpuri Noi
Probabil cea mai veche trupă de rock alternativ de pe la noi înca activă. A apărut prin anii ‘80, dar mesajele lor anti-sistem scăpau nesesizate de sistemul comunist de atunci. Iar, timpul a trecut, mesajele au devenit mai evidente, sau mai aleatorii, iar vibe-ul mereu a fost unul pozitiv si autohton.

Pinholes
Probabil cel mai important nume post-rock din România la ora actuală. E trupa care e atât de „dreamy”, încât te poate băga în niște stări lente și chill, dar care poate schimba traiectoria într-una extremă, încât nu te aștepți. Pentru Paul, a fost prima trupă pe care am văzut-o live cântând cu un arcuș de vioară/violoncel la chitară electrică. Nonconformismul e prezent și neașteptat de cizelat pentru muzica autohtonă.

Coma
Au început sub umbrela subgenului nü-metal, iar, în prezent, sunt orientați mai mult către rock alternativ și metal alternativ. Cei de la Coma au o sonoritate în peisajul mioritic. Au cântat în deschiderea unor trupe/artiști mari la nivel internațional, cum ar fi „Linkin Park”, „Deftones”, „Slipknot” sau „Ozzy Osbourne”. Iar, concertele lor sunt o experiență unică, care nu trebuie ratată.

Byron
Versurile celor de la Byron au un mesaj profund ce se ascunde în spatele notelor poetice și o sensibilitate inconfundabilă. Poți începe cu „Consumatori de vise”, „Apă și cer”, „Monstrul de sub pat”, și chiar să ajungi până la noul lor album, lansat anul acesta, „Efemeride”, o bucată muzicală ce surprinde emoțiile, fricile și anxietățile pe care le-au traversat membrii trupei în ultimii doi ani.

Give it a try! Aceste trupe merită mai multă vizibilitate în spațiul românesc!👩‍🎤

Dacă ai dorințe pentru alte articole asemănătoare, dă-ne un pont aici.🤘

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

TikTok

Ce hashtag-uri sunt virale pe TikTok în noiembrie 2023? Hai să descoperi!

Povestea noii case a lui Marilu Dobrescu. 🥹 Află cum au decurs vizionările și de ce a ales-o fix pe aceasta!