in ,

Totul despre Cristian Presură: Cine este, vârsta, biografia, cariera

Totul despre Cristian Presură: Cine este, vârsta, biografia, cariera

Cristian Presură este un fizician, inventator, autor și cercetător român.

Cine este Cristian Presură?

Contribuțiile pe care le are Cristian Presură în fizică sunt foarte importante, dovadă fiind premiile pe care le-a câștigat de-a lungul carierei sale.

Ce vârstă are Cristian Presură?

Cristian Presură s-a născut în anul 1971, pe data de 24 mai. El abia a împlinit vârsta de 53 de ani și nu se oprește din cercetare.

Biografia lui Cristian Presură

Născut în Voineasa, județul Vâlcea, Cristian Presură a fost încă din copilărie pasionat să descopere lumea și legile după care funcționează aceasta. Atunci când era în clasa a V-a, Cristian Presură a devenit un elev extrem de pasionat de matematică. Acest lucru s-a întâmplat datorită profesorului său, Dragoș Constantinescu, care l-a apropiat de lumea fascinantă a numerelor. Ca orice tânăr care descoperă că are un talent la o disciplină, Presură a participat la olimpiade și a obținut premii și mențiuni care au rămas dovada performanțelor sale încă de când era doar un copil.

Ulterior, a urmat Universitatea Națională de Știință și Tehnologie, Universitatea din București, dar și Universtatea din Groningen, Olanda. Presură a studiat pentru teza de doctorat optica.

Pentru că a avut parte de profesori care l-au ajutat să învețe cu plăcere, Cristian își dorește un sistem în care fiecare professor din România să simtă că este nevoie de un efort comun pentru a construi o țară modernă, unde știința e baza economiei prospere. În ciuda modului în care ne-a obișnuit sistemul de învățământ din România să acumulăm cunoștințe, Cristian Presură mizează pe un sistem informal, unde sunt necesare jocul, curiozitatea și surpriza. Cristian Presură consideră că trebuie să înțelegem faptul că este mult mai importantă raportarea noastră la știință, la nivel personal, decât este simpla acumulare de cunoștințe, într-un mod mecanizat.

@cristian.presura

De ce a avut loc IMPLOZIA submersibilului Titan? #titan #titanic #viral

♬ original sound – Cristian Presura

Cariera lui Cristian Presură

După cum se poate observa, Cristian a studiat îndelung și a făcut asta de fiecare dată cu pasiune. Perseverența și pasiunea, împreună, au condus către construirea unei cariere de succes care i-a adus premii și medalii.

Presură a lucrat la Institutul de Fizică Atomică, unde printre îndeletniciri se număra realizarea instalațiilor electrice. În ceea ce privește recunoașterea profesională a lui Cristian Presură, unul dintre cele mai importante premii și distincții la care ne putem gândi este: Premiul Radio România Cultural 2020 pentru categoria Știință. Acest premiu se datorează faptului că faimosul Cristian Presură deține cel mai vizionat canal Youtube dedicat fizicii. De asemenea, a fost laureat al Premiului Academiei Române pentru Fizică Ștefan Procopu și a câștigat Premiul Webstock Awards pentru categoria Best Youtube Creator.

@cristian.presura

Ce vedem aici este o „ploaie solara”! In partea de jos este suprafata Soarelui. In partea de sus este atmosfera Soarelui, denumita si corona sau coroana, in termeni populari. Doar ca amosfera Soarelui, care se intinde pe milioane de kilometri, este facuta din plasma, in cazul de fata un gaz puternic ionizat. Asta se vede foarte bine in pozele cu eclipse de Soare. Plasma, din care este facut atmsofera Soarelui, ascunde un mister: temperatura ei este de milioane de grade Celsius, desi suprafata Soarelui are doar 6000 de grade Celsius. Cum se poate?In mod normal, cand ne indepartam de foc, temperatura scade.iata misterul nerezolvat! In imagine vedem cum plasma din atmsofera se raceste si cade apoi catre suprafata Soarelui, in linii luminoase, despre care se crede ca urmeaza liniile de camp magnetic. Mai vedem pe suprafata Soarelui tot felul de structuri ce fac parte din cromosfera, care este partea de jos a atmsoferei Soarelui, de doar cateva mii de kilometri inaltime. Cromosfera este interfata dintre Soarele ce „bolboroseste” si atmosfera lui. Aici se initiaza eruptiile solare. Un lucru e cert daca privim din nou aceasta „ploaie” de pe Soare: nu ne va racori!

♬ sunet original – Cristian Presura

Cristian a reușit în videoclipurile și articolele pe care le scrie să demonteze mituri sau să explice lucruri care poate că pentru publicul larg, pe cât de necesare ar fi acele informații, pe atât de greu de înțeles sunt în urma studiului propriu. Așadar Presură este un exemplu de bun pedagog în mediul online și îi datorăm cu siguranță recunoștința.

Despre cum face educație științifică pe Youtube, Tiktok, Facebook și unde a găsit mai mulți tineri cărora să li se adreseze, Cristian răspundea într-un interviu:

În ordinea vârstelor, de la mai mic la mare, sunt TikTok, Youtube, Facebook. Să nu uităm că toate acestea sunt platforme comerciale, ale căror scop declarat este profitul financiar. De aceea, oricine încearcă să facă educaţie pe aceste platforme nu va găsi decât arareori instrumente educaţionale ajutătoare. Trucurile folosite sunt adesea cele învăţate la lecţiile de pedagogie: construcţia unei poveşti atractive, interacţiunea directă cu urmăritorii, reducerea unei probleme complexe la elementele sale esenţiale, de unde poate fi reconstruită apoi ulterior de oricine, introducerea jocului în învăţare etc.

Tu știai cine este Presură? Scrie-ne pe „Ai un Pont?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Totul despre Culiță Sterp: Cine este, vârsta, biografia, cariera

Cine este Mara Manoliu, creator de conținut?: „Tot timpul lucrez la rețete care să surprindă și să bucure oamenii”

Cine este Mara Manoliu, creator de conținut: „Tot timpul lucrez la rețete care să surprindă și să bucure oamenii.”