in , ,

Cine este Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase BIA Gems: „Granatul este la fel ca mine: în mai multe culori.”

Ioana Bica este, începând din anul 2021, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase. Nu a avut niciodată o pasiune deosebită pentru pietre prețioase sau bijuterii. Ea nici măcar nu poartă bijuterii. Singura piatră pe care o are cu ea de foarte mulți ani, încă de când era adolescentă, este o pirită pe care a găsit-o tatăl său într-un râu în urmă cu 15 – 20 de ani.

Ioana n-a avut, în mod deosebit, situații care s-o conducă spre această meserie. A avut, în schimb, oameni care au ajutat-o să ajungă în acest punct. „Oameni și o mică pirită…”, a adăugat ea.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems

În urmă cu câtva timp, nici nu știam că există o persoană dedicată care să fațeteze pietrele prețioase. Ce te-a atras cel mai mult la această meserie? Ce a declanșat această decizie de-a ta de a porni pe acest drum?

Înainte să aflu despre această meserie, nici eu nu știam ca există o persoană dedicată tăierii pietrelor prețioase.

De foarte mult timp îmi căutam locul, calea, menirea în viața. Simțeam ca sunt făcută pentru ceva mai mult sau ceva mai diferit.

„Când această meserie m-a ales, am spus da.”

A fost o decizie lăuntrică pe care nu mi-o pot explica. Nici nu vreau sa mi-o explic prea mult. Vreau să o trăiesc – și ea să trăiască prin mine.

Înainte, ai fost parte dintr-o afacere cu designeri români. Cum a fost tranziția de la afacerea cu designeri români la șlefuirea pietrelor prețioase? Ce au în comun moda și tăierea/șlefuirea pietrelor prețioase?

Afacerea cu designeri români a fost cheia către noua mea activitate. Totul s-a întâmplat acolo, pe aceeași stradă, în același cartier, ba chiar în aceeași clădire.

Omul care mi-a ghidat pașii către tăierea de pietre prețioase avea un business de bijuterii chiar în aceeași clădire în care aveam showroom-ul cu haine.

Tranziția a fost cumva aglomerată. Mă împărțeam între magazinul cu haine, atelierul de bijuterii și studioul foto. Cu timpul lucrurile s-au așezat.

Pentru o perioadă de timp, ai căutat diverse cursuri prin care să te perfecționezi în arta tăierii/șlefuirii de pietre prețioase. Cel mai mult te-a atras un curs din Bangkok, pe care l-ai și urmat acolo, în martie 2021. Cum ai ales cursul de șlefuire de pietre prețioase de la Bangkok?

Primul meu pas în domeniul tăierii pietrelor prețioase a fost cursul de la Bangkok. Am luat această decizie destul de repede. În noiembrie 2020 de-abia aflam despre această meserie, iar în februarie 2021 eram deja la Bangkok pentru curs.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Prima piatră tăiată în Bangkok de către Ioana: bijuterie realizată pentru mama ei.

Ai învățat arta șlefuitului de pietre prețioase în țara în care această meserie este protejată prin lege, fiind atribuită doar împăratului, cu Justin K Prim, unul dintre puținii profesori de fațetat pietre prețioase în lume. Ce ai învățat de la Justin K Prim și cum te-a influențat această experiență? Ce amprentă a lăsat Bangkok asupra ta?

Da, este foarte interesant că Thailanda protejează această meserie prin lege. Când am căutat un curs de tăiat pietre prețioase, cursul lui Justin a rezonat cel mai mult cu mine. Poate și pentru că nu era prima dată când mergeam la Bangkok.

Justin este un profesor extraordinar. Cursul ar fi trebuit să se țină la The Institute of Gem Trading din Bangkok, dar din cauza pandemiei, Justin a decis să-l ținem la el acasă. Atmosfera a fost prietenoasă și familială.

De la el am învățat bazele tăierii pietrelor prețioase pe o mașină de fațetat similară cu cele folosite în antichitate. Am mai învățat că perfecțiunea nu există și că este important să fii blând cu tine însuți, mai ales în această meserie, unde precizia este dusă la extrem.

Care sunt principalele etape ale procesului de șlefuire a unei pietre prețioase? Cum decizi forma și designul final al acesteia?

Prima etapă constă în analizarea pietrei pentru a identifica eventualele fisuri interioare sau incluziuni (mici particule de material străin formate în interiorul pietrei).

În etapa următoare decid forma pietrei. Încerc, pe cât posibil, să păstrez forma naturală a pietrei brute. De ce? Pentru că păstrându-i forma naturală, obții maximum de greutate, strălucire și culoarea potrivită.

După analiză, trec la găsirea unui design adecvat. Pentru aceasta, folosesc un program care mă ajută să vizualizez aspectul final al pietrei.

Urmează partea de pre-formatare, în care elimin micile fisuri și defectele de la suprafață și ofer pietrei o formă definită.

Încep prin a tăia pavilionul, partea inferioară a pietrei care are forma unui con și care, de obicei, nu este vizibilă atunci când piatra este montată într-o bijuterie. După ce pavilionul este tăiat, desprind piatra din mașina de fațetat și o întorc pentru a tăia și șlefui coroana, partea superioară a pietrei prin care privim.

La final, scot piatra și o pun într-o soluție de acetonă pentru a îndepărta adezivul și ceara. Aceștia sunt, pe scurt, pașii procesului.

Cum se desfășoară procesul tău de creație individuală? În momentul în care realizezi o piatră prețioasă custom pentru una dintre clientele tale, diferă workflow-ul pe care-l urmezi – și, dacă da, cum se diferențiază acesta?

Pentru mine, fiecare piatră prețioasă este specială și unică. Mi-e greu să o privesc ca pe un simplu material sau, așa cum spunea un amic tăietor pentru a mă încuraja în fața provocărilor: „It’s just a rock.” :))

La fiecare tăiere trăiesc anumite emoții și învăț lucruri noi. Fiecare piatră aduce atât avantaje, cât și provocări, fiind o experiență valoroasă în ambele sensuri. Cred că piatra pe care o prelucrez poartă și energia clientului. Iar dacă este piatra mea, mă gândesc la viitorul posesor și îmi imaginez ce personalitate ar putea avea.

Pentru a răspunde direct la întrebarea ta, da, procesul diferă de la un client la altul și de la o piatră la alta. Deși pașii sunt aceiași, eu îi percep diferit de fiecare dată.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Turmalina maro

Îți face plăcere să tai/șlefuiești pietre prețioase până în cel mai mic detaliu. Ce înseamnă, pentru tine, tăierea/șlefuirea de pietre prețioase pentru clientele tale? Ce îți aduce cea mai multă bucurie în ceea ce ține de crearea de bijuterii unice pentru ele?

Pentru mine, aceasta reprezintă conexiunea cu feminitatea.

Am descoperit că misiunea mea este să lucrez pentru femei.”

Deși sunt și eu femeie și ar trebui să știu multe despre noi, în realitate, femeile sunt atât de diferite și speciale. Lucrând cu și pentru ele, îmi dezvolt propria feminitate.

Sunt momente când văd femeia din fața mea ca pe un inamic sau ca pe o persoană pe care nu o înțeleg. Acestea sunt părți din mine care mă determină să privesc cu mai multă blândețe și curiozitate femeile și pe mine însămi.

Bucuria mea se naște atunci când văd primele fațete șlefuite și pot privi înăuntrul pietrei. Mă bucur când țin în mână o bucată de piatră brută și îmi imaginez cum va arăta finalul. Simt bucurie când tai și văd cum fiecare fațetă formează un unghi perfect cu celelalte. Chiar și provocările, care uneori mă fac să plâng, îmi aduc bucurie.

Și, desigur, simt o mare bucurie când văd produsul muncii mele în mâinile clientei și îi văd ochii strălucind mai tare decât piatra.

Te rog, povestește-ne despre o comandă specială sau un proiect de care ești deosebit de mândră. De ce are aceasta o semnificație specială pentru tine?

Un proiect foarte drag mie este colaborarea cu o companie din Statele Unite. Aceasta companie a fost fondată de Ales Patrick Krivanek, un adevărat pasionat și vânător de pietre prețioase. Recent am aflat cu tristețe că Ales ne-a părăsit, iar lumea pietrelor prețioase a pierdut un om important.

Ales a descoperit și a denumit o varietate de granat numită Dragon Garnet, care are nuanțe deosebite de roz.

Ales a fost cel care m-a considerat, chiar și declarativ, un maestru șlefuitor. A descoperit profilul meu de Instagram și a dorit să mă promoveze ca una dintre puținele femei care taie pietre prețioase. Îi sunt profund recunoscătoare.

De la el am primit multe pietre brute pentru a le tăia, iar una dintre ele a fost cu adevărat specială. Este vorba despre o piatră numită Sunstone, și sunt foarte bucuroasă că am avut ocazia să o tai. Această piatră este deosebită datorită incluziunilor rare de cupru care îi conferă o culoare portocalie absolut uimitoare.

Această colaborare și proiectul realizat împreună cu Ales vor rămâne mereu în sufletul meu.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Sunstone cu incluziuni de Schiller

Raportându-te la ceea ce cunoști despre clientele tale și obiceiurile lor de cumpărare, care ai spune că sunt creațiile tale cele mai potrivite unei fete din Generația Z?

Haha, este destul de greu să răspund la această întrebare. Nu am avut încă cliente din Generația Z, dar pot încerca să intuiesc ce pietre le-ar putea atrage. Aș opta pentru nuanțe puternice de mov, roșu și galben.

Pietrele potrivite ar fi ametistul, citrinul și granatul. Granatul vine într-o mare varietate de culori și este o piatră specială, găsită în multe locuri din Africa, Rusia, Brazilia, Sri Lanka și chiar România.

Cum ai descrie lumea pietrelor prețioase? Cum este ea din interior, spre deosebire de modul în care se vede din exterior?

Este o lume fascinantă, dar și plină de provocări. Odată ce intri în acest univers, îți dai seama că pietrele sunt prezente pretutindeni, însă puține sunt cele care pot fi considerate pietre prețioase și pot fi fațetate. Din păcate, există multe imitații și este crucial să ai experiență și cunoștințe solide atunci când alegi o piatră.

În timp ce lumea recunoaște ca pietre prețioase doar cei patru mari giganți – diamantul, safirul, rubinul și smaraldul – noi, tăietorii, considerăm că orice piatră pe care o prelucrăm și care este mai puțin cunoscută poate fi la fel de prețioasă.

„Termenul de „semi-prețioase” nu reflectă întotdeauna valoarea reală, deoarece sunt multe pietre care sunt mai scumpe decât diamantul.”

Și da, această lume este relativ ușor accesibilă dacă dispui de cunoștințele adecvate.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Quartz fumuriu

Care este motivul pentru care Generația Z ar trebui să știe că, și pentru ei, reprezintă o opțiune validă să pornească pe drumul tăierii/șlefuirii pietrelor prețioase? What makes it worth it?

Cunosc tăietori care fac parte din generația Z. Tăiatul de pietre prețioase este un meșteșug care riscă să se piardă dacă nu facem pași către a învăța mai multe despre el. Chiar dacă în România cultura pietrelor prețioase și a bijuteriilor nu este la fel de dezvoltată, asta nu înseamnă că nu putem accesa informații sau că nu putem practica tăierea pietrelor prețioase.

Este o meserie frumoasă, respectabilă, cu multe satisfacții, dar și cu multe provocări. Generația Z, care pare să fie mai orientată către online, poate să echilibreze această balanță fără a renunța la beneficiile mediului online, alegând să practice o activitate offline.

Și da, merită să alegi să fii tăietor de pietre prețioase. Gândește-te la toate călătoriile pe care le poți face sau la toată creativitatea pe care o poți aduce în lumea bijuteriilor. 🙂

Cum arată și ce spune despre tine atelierul în care îți desfășori activitatea de creație:

Atelierul meu este acasă, iar asta are o semnificație dublă, pentru că îmi desfășor activitatea chiar în interiorul locuinței mele. Acest aspect spune multe despre mine, fiind ușor introvertită, iar aceasta caracteristică mă atrage mai mult spre interiorul meu și către familie.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Granat Rhodolite

Ce sentimente trăiești în momentul în care îți modelezi pietrele prețioase:

Experimentez sentimente de bucurie, pace, anxietate și disperare. Da, le simt pe toate, deoarece altfel nu ar exista echilibru.

Ce sentimente îți dorești să trăiască femeile care-ți poartă creațiile:

În primul rând, aș dori să vadă mai multă apreciere pentru această artă, mai ales pentru pietrele prețioase tăiate manual, care aduc cu ele o poveste și o însemnătate. Fiecare piatră purtată de o femeie este creată special pentru ea și nu există în lume alta piatră identică.

Ioana Bica, tăietor/șlefuitor de pietre prețioase - BIA Gems
Watermelon turmalina

Care este piatra prețioasă șlefuită de care te simți apropiată și în care te regăsești mult:

Granatul, pentru că este la fel ca mine: în mai multe culori. 🙂

_

Foto (C): Ioana Bica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Cine este Mara Georgeanu, beauty influencer: „îmi place să ma distrez atunci când filmez content”

Cine este Mara Georgeanu, beauty influencer: „Îmi place să mă distrez atunci când filmez content.”

Cine este Anca Thunder, comediant și creator de conținut: „Am fost inspirată de creatorii de conținut care foloseau umorul pentru a aborda diverse teme și situații”

Cine este Anca Thunder, comediant și creator de conținut: „Am fost inspirată de creatorii de conținut care foloseau umorul pentru a aborda diverse teme și situații.”