in ,

AdorAdor OMGOMG

Cine este Căpșunix (Nixa), Digital Fae și Cântăreață: „Cântatul pentru mine este mecanismul meu de apărare”

Cine este Căpșunix (Nixa), Digital Fae și Cântăreață „Cântatul pentru mine este mecanismul meu de apărare”

Căpșunix (Nixa) este o veritabilă creatoarea de conținut a Generației Z. Cu o culoare a părului distinctivă, un umor fin și molipsitor, ea își dorește pe lângă activitatea din online, să clădească o carieră în muzică, una dintre marile sale iubiri din copilărie.

În cadrul acestui interviu vei descoperi mai multe despre cântăreața debutantă, cu nuanțe eclectice și renascentiste, care își extrage seva creativă din sinceritate, rolul transformator al artei sale creative stând în însăși nevoia de a fi înțeleasă. În plus, vei avea ocazia să afli și ce materiale muzicale ne mai pregătește în viitorul apropiat. Să fie un album?

Dar, până atunci, Căpșunix va lansa în colaborare cu Likez.ro o piesă catchy, despre care îți las un hint:

E o piesă feel good de vară, de ascultat în drum spre mare cu geamurile deschise în timp ce în zare se vede răsăritul.

Cum ai descrie impactul muzicii asupra vieții tale? Există vreun moment specific în viața ta când muzica a avut un rol transformator? Povestește-ne despre acea experiență.

Cântatul pentru mine este mecanismul meu de apărare. Emoțiile mele uneori preiau controlul și sunt foarte puternice, însă reușesc să-mi calmez mintea și sentimentele cu ușurință după ce le cânt.

A fost, de mică, ca un instinct pe care cu timpul l-am utilizat și prețuit. Și în piesele pe care le ascult caut acel ceva – acea sinceritate foarte crudă care să mă facă să mă simt înțeleasă, în care să mă regăsesc. Muzica e ca o îmbrățișare caldă de la cineva drag atunci când te simți singur.

Unul din momentele transformatoare îl pot numi primul meu cântec solo pe scenă. Eram clasa a 5-a, la un concurs de colinde la care am participat cu corul. Mă pregătisem și eram emoționată, în port popular. Era o sală foarte mare, cu multe ferestre, la Colegiul Național Alexandru Odobescu din Pitești. Sala avea multe geamuri, deci m-am așteptat ca acustica să nu fie bună, eu neavând instrumental sau microfon. Încă simt pielea de găină pe care am avut-o deschizând gura și începând să cânt – vocea mea se propaga în toată sala și se simțea ca raze de lumină. Vedeam fețele oamenilor cum se schimbă de la dezinteres la uimire și, la final, sala s-a ridicat în picioare să aplaude fata care a cântat fără negativ sau microfon. A fost primul meu premiu solo pe care l-am primit – și pentru acele 3 minute cât a durat melodia, totul era frumos în lumea mea.

Care erau artiștii pe care îi ascultai pe repeat în copilărie? Ai avut vreun membru al familiei sau prieten care te-a influențat din acest punct de vedere?

Pentru mine, muzica a fost una din legile universului încă de la început. Asociez automat perioadele vieții mele cu anumite cântece pe care le ascultam atunci mai degrabă decât cu amintiri propriu-zise.

Una din piesele-amintire este Dincolo de Noapte e Zi de la Nicola, pe care o ascultam la maxim atunci când apărea pe Atomic la televizorul cu tub al bunicilor mei de la țară. 20 de ani mai târziu, am lansat o reimaginare a piesei, un omagiu pentru amintirile pline de lumină a perioadei respective. De asemenea, fiind copil, tot ce însemna muzica din filmele Disney (știam toate piesele din Mica Sirenă 2 pe de rost), Hannah Montana, Demi Lovato (a cărei piesă Gift of a Friend am cântat-o prima dată în fața unui public la o serbare în clasa a 3-a).

Odată cu accesul la internet am descoperit muzica rock și alternativăEvanescence era una din trupele mele preferate, Gorillaz, the Neighbourhood, Arctic Monkeys, Grandson, iar ca zonă mai emo Mindless Self Indulgence, Hotel Books, Get Scared. Am fost expusă la muzica cu elemente electronice tot atunci – Digital Daggers, Major Lazer, Cascada, Porter Robinson.

Eram și fanul artiștilor TUMBLR-eștiLana del Rey (pe care o am tatuată), Marina (and the Diamonds), Halsey, Melanie Martinez, Lorde, Troye Sivan, și de acolo m-am adâncit în indie, descoperind Daughter, Odina, Fazerdaze, Megumi Acorda, Johnny Goth, Cavetown, Kodaline

Gusturile muzicale nu sunt aliniate cu ale familiei mele – m-am educat singură pe palierul ăsta, explorând mult și găsind artiști de care nu auzisem niciodată și observând cu timpul cum cresc pe măsură și ce alți oameni îi descoperă – pe Mitski o știu din 2017, avea câteva sute de views la piese. Am văzut-o live luna trecută, la un concert la care au asistat mii de oameni.

Când ți-ai dat seama că menirea ta este muzica? Cine au fost persoanele din viața ta care te-au încurajat cel mai mult să îți urmezi visul muzical?

Sunt o fire renascentistă, să zicem așa. Adică aveam multe hobby-uri când eram mai mică, toate din aria artelor. Literatură, muzică, actorie, desen… toate îmi plăceau foarte mult, dar dintre toate muzica se deosebea ca fiind cea care îmi venea natural, ca o nevoie. Mama a încercat să mă susțină cât a putut, m-a înscris la un grup muzical de copii, dar din păcate costurile au fost prea mari.

Mai târziu, în gimnaziu, am făcut parte din corul școlii, în cadrul căruia aveam și piese solo. Profesorul meu de muzică a fost prima persoană „din domeniu” care a văzut ceva în mine și care mă ghida. Am câștigat premii atât solo, cât și cu corul și asta pentru mine a fost o perioadă în care mă simțeam împlinită din punct de vedere muzical.

Producătorul cu care lucrez a fost o gură de aer proaspăt ani mai târziu, când deja rămăsesem fără speranță în acest domeniu. Scriam pentru mine, cântam pentru mine.

Este foarte important să ai lângă tine oameni care îți înțeleg viziunea și care cred în tine. Am simțit că am renăscut, că am primit o a doua șansă pentru a împlini un vis care era prea sus pentru a putea fi atins, în special că e un artist pe care îl respect enorm și a cărui muncă o admiram.

Care este genul muzical pe care-l abordezi cel mai adesea și de ce? Consideri că acest gen muzical îți permite să te exprimi cel mai bine ca artist? Dacă da, cum?

Iubesc muzica 8 Bit, ca în jocurile video din copilărie, deci am integrat elemente de acest tip în piese, împreună cu chitară electrică (duh) și instrumente mai sensibile. E un indie-pop alternativ.

Îmi place muzica grea, muzica „dark”, dar asta nu înseamnă că nu am piese vesele și luminoase. Sunt fan musicals, deci iubesc instrumentația mai atmosferică, orchestrală, și se simte ca o evoluție naturală, luând în considerare experiența mea în actorie. Simt că am găsit un sweet middle în care piesele să se exprime așa cum sunt ele, raw, dar împachetate într-un ambalaj prietenos – o inspirație mare fiind, evident Rebecca Sugar și ce minunății a făcut pentru Adventure Time și Steven Universe.

Penelope Scott simt că implementează această teatralitate în piese, împreună cu elementele 8-bit. The Scary Jokes e o altă trupă puțin mai weirdcore care implementează frumos asta.

Urmează să lansezi o piesă în colaborare cu Likez.ro. Cum ai primit această colaborare și cum a arătat procesul de lucru?

Am primit oferta de colaborare prin intermediul LinkedIn. M-am bucurat că, deși încă nu am scos prima piesă originală (la final de 2024 se va întâmpla asta, pentru cei curioși… se lucrează deja la videoclip), deja există interes de a-mi pune eu amprenta pe ceva creat de altcineva. Piesa este foarte catchy! După ce am înregistrat vocea la studioul Foreign Humor Productions, am fredonat-o zile întregi! Chiar și acum, că îmi amintesc de ea… vorbind cu piesa din capul meu pauză cât scriu aici!

Genul muzical nu aparține zonei mele de confort. Dar din spusele producătorului, „vocea mea airy aduce o dulceață inocentă piesei, făcând natura ei optimistă să sune chiar autentic”.

Personal, a fost un exercițiu de adaptare și întrecere a limitelor pentru mine. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a-mi lărgi orizonturile stilistice. Nu seamănă cu ce urmează să lansez, dar nici cu ce am lansat până acum. E un alt capitol de a încerca ceva nou muzical, care nu ar fi venit de la mine, dar probabil aș fi fost mereu curioasă „cum ar suna o piesă de genul ăsta cântată de mine?”.

Sper să vă placă și vouă, mie mi se pare nostim să fredonez o piesă cu vocea mea… în vocea mea.

Care este mesajul piesei pe care urmează să o lansezi în colaborare cu Likez.ro?

E o piesă feel good de vară, de ascultat în drum spre mare cu geamurile deschise în timp ce în zare se vede răsăritul. E o piesă al cărei optimism mi s-a părut chiar enervant la început, dar tot ascultând-o, mi-a părut bine că pot reda un mesaj așa de… nostalgic după bine.

Speranța naivă aproape copilărească este ceva ce până și mie mi s-a părut straniu, pentru că suntem hrăniți cu atât de mult conținut negativ în jur, încât orice de bine e ciudat. Cred că este cel mai pozitiv și prietenos cântec la care voi participa vreodată, și mă bucur că va exista în discografia mea.

În plus, mi se pare că iese fix când trebuie ca și perioadă a anului. „Uneori ești cerul” pe anotimp de cer gri… e ciudățel.

Ce caracteristici ale generației Z consideri că sunt importante pentru tine ca artist? Cum îți adaptezi muzica și mesajele pentru a fi relevante pentru această generație?

Noi ca generație suntem generația „mix-ului” de genuri, ca să zic așa. Am observat la persoanele din generațiile anterioare se axau în general pe 1-2 genuri muzicale principale de persoană – cu noi este fix opusul.

Suntem generația playlisturilor random de pe YouTube și Spotify, cu tot felul de genuri amestecate, dar care într-un final formează gustul nostru muzical personal și subiectiv.

Acum și TikTok este o voce mare și o modalitate de a descoperi muzică pentru mulți tineri și, deși am avut câteva surprize plăcute din partea TikTok, de cele mai multe ori rămân la modalitățile mele obișnuite de a găsi muzică.

De aceea cred că muzica mea a ajuns să fie un mix de genuri într-o singură piesă – de la nostalgia jocurilor de consolă și a melodiilor pe care le ascultam ore în șir ca și copil la chitara electrică pe care am descoperit-o în adolescență. Generația Z e generația care a spart cumva barierele dintre genurile de muzică, iar asta o să permită mai multă fluiditate ca genuri – mult mai multă ca înainte.

Ca mesaje, eu îmi scriu piesele originale, bazat pe experiențele mele anterioare. Practic, am filtrat lumea prin ochii unui Gen Z și am transpus-o în notes app, iar apoi în studio. Mi-aș dori ca muzica mea să facă persoanele care au avut experiențe similare cu mine să se simtă înțelese, să realizeze că nu sunt singure – căci asta e una din puterile foarte imporante ale muzicii, pentru mine. Consider că atâta timp cât ești autentic în exprimare și confortabil cu genul tău, vei fi relevant pentru toate generațiile care urmează – ne putem uita numai la muzica din anii ‘80 care a început să reia amploare pe internet.

Ai în vedere lansarea unui album sau a unor colaborări viitoare? Ce alte proiecte artistice sau personale ai în plan?

Am în plan lansarea primelor piese originale anul acesta – și începerea călătoriei cu primul meu EP intitulat Borderline.

Acesta va conține piese pe care le-am scris în perioada 2017-2023 și e un colaj de momente raw – o tranziție documentată de la adolescență la viața de adult tânăr, cu tot ce înseamnă navigarea în lume ca persoană cu emoții puternice. Fiecare piesă e o extremă într-o direcție nouă și le țin la piept ca pe niște pagini de jurnal pe care abia aștept să le împărtășesc. Tot anul acesta sper să ne vedem și live, cât mai curând – dar vorbim în detaliu mai în aproape.

Care este piesa pe care o ausculți pe repeat perioada aceasta? De ce?

Mean Girls de la Charli XCX. Noul album e super super! Charli redefinește hyper-pop-ul și observ că e un gen care capătă amploare, în special, cu generația Z mai tânără, dar și alfa. Vom vedea dacă ăsta e viitorul, dar dacă e… mie îmi place cum sună!

Dacă ai putea avea orice artist pe scenă alături de tine, pe cine ai alege și de ce?

Marina (ex. and the Diamonds). O consider un artist complet din toate punctele de vedere și m-a inspirat enorm atât ca om, cât și ca parcurs artistic.

Care ar fi soundtrack-ul perfect pentru un trend inspirat de Căpșunix pe TikTok?

Piesa nouă cu Likez, bineînțeles

Emoji-ul tău go-to: ✨

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

cine-este-cristiana-ioana-creator-de-continut

Cine este Cristiana Ioana, creator de conținut: „Am minim 2-3 creioane de buze în fiecare geantă”

Ce carte să citești în funcție de zodia ta