in ,

OMGOMG

Ce trebuie să știi înainte de a-ți achiziționa prima casă. Află ce recomandă experții de la VinziCasa

Ce trebuie să știi înainte de a-ți achiziționa prima casă. Află ce recomandă experții de la VinziCasa

Conform unui studiu demarat de Storia.ro, vârsta medie de achiziție a primei case în România este 29 de ani. Indiferent de particularitățile și nevoile fiecărei generații, principalul motiv al achiziționării este uniform – dorința de a avea propriul spațiu care să fie amenajat după bunul plac.

Același studiu constată motivațiile particulare ale Generației Z, cei născuți după 1997, care sunt:

  • 53% își doresc să fie proprietarii unui imobil;
  • 28% își doresc să locuiască într-un spațiu mai mare;
  • 28% își doresc să fie mai aproape de locuri importante, precum job, facultate, etc;
  • 24% menționează că rata bancară ar avea aceeași valoare cu cea a unei chirii.

În contextul unei piețe imobiliare fluctuante, identificarea nevoilor Generației Z facilitează înțelegerea deciziei lor târzii de a-și achiziționa prima garsoniere, apartament sau casă. Experții de la VinziCasa înțeleg acest proces complex și din acest motiv vin cu un set de informații utile pe care să le ai în vedere în viitor în stabilirea unui plan de achiziționare a primei proprietăți.

Iată 5 lucruri esențiale de știut înainte de a achiziționa prima casă:

1. Setarea scopului achiziționării casei

Primul sfat de la experții VinziCasa este să faci o alegere conștientă, bine documentată, în funcție de obiectivele pe care ți le setezi pe termen lung atât în plan personal, cât și în cel profesional. În această vedere, stabilirea unei liste cu priorități și nevoi este necesară, cum ar fi: orașul în care te vezi locuind, accesibilitatea către locul de muncă, spațiul de locuit în contextul unui job remote sau hibrid, posibilitatea formării unei familii în viitorul apropiat, etc.

2. Consultarea prețului

În lista de priorități și nevoi, prețul cântărește foarte mult în decizia finală de achiziționare a unei garsoniere, apartament sau casă. Aici este important să-ți aloci o bună perioadă de timp în care să inspectezi piața imobiliară din orașul în care te vezi locuind o bună perioadă de acum încolo. Spre exemplu, prețul pe metru pătrat diferă între București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara. De asemenea, prețurile diferă considerabil în același oraș de la un cartier la altul. Poți porni de la a consulta mai întâi prețurile pe care le pun la dispoziție agențiile imobiliare pentru a-ți forma o idee globală.

3. Zona locuinței

Un alt sfat primit de la experții VinziCasa este alegerea cu atenție a zonei de locuință. Aici este important să te gândești la două lucruri importante, la zonele în care te-ai vedea zi de zi și în care te-ai simți ca acasă. De asemenea, ia în calcul și accesibilitatea spațiilor verzi din apropiere, unde te-ai putea recrea după muncă alături de prieteni sau unde ai putea să-ți plimbi animalul de companie. În plus, accesibilitatea către liniile de transfort, magazine, supermaketuri, bănci, trebuie luate și ele în calcul.

4. Beneficiul pe termen lung

Cei de la VinziCasa remarcă că imobiliarele au un potențial de apreciere pe termen lung. În ciuda fluctuațiilor de pe piață, dacă imobilul este ales cu atenție și cât mai bine, potențialul de creștere în valoare pe termen lung este unul garantat. De asemenea, pentru prima locuință, se poate apela la un credit pentru Prima Casă, care poate fi accesat de oricine care nu deține încă o locuință proprie cu o suprafață mai mare de 50 de metri pătrați utili.

5. Riscuri

Achiziționarea propriei case prezintă numeroase avantaje, dar există și riscuri care trebuie să fie luate în calcul înainte, cum ar fi fluctuațiile pieței, responsabilitățile de gestionare a proprietății, precum și plata TVA-ului, calitatea construcției sau umiditatea.

Ai și alte curiozități? Îi poți contacta cu încredere pe cei de la VinziCasa aici sau le poți consulta materialele puse la dispoziție în secțiunea de Blog de pe website, care sunt o sursă alternativă sigură și bine informată a pieței imobiliare din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

Mihail va cânta la Glastonbury

Mihail va cânta la Glastonbury, unul dintre cele mai mari festivaluri din întreaga lume

Totul despre Generatia Z: Caracteristici și perioadă

Totul despre Gen Z: Caracteristici și perioadă