in

AdorAdor

Cine e Aluziva – un interviu despre autenticitate

Aluziva sau Alina Greavu este unul din cei mai reali creatori de conținut din online. Am povestit cu ea despre traseul pe care l-a parcurs de la video-ul cu demisia de la Digi, dar și despre cum își păstrează autenticitatea și cum arată o zi banală din viața ei.

Dacă ar fi să îți pui singură o etichetă, care ar fi aceea?

Activistă.

Când ai intrat în sfera online-ului și de ce?

În primul an de facultate, prin 2008-2009, am avut ca temă la un seminar să ne facem blog. L-am făcut pentru temă, după care am continuat să scriu pe blog, pentru că descoperisem că îmi place să îmi expun ideile și să mă conectez cu alți oameni – oricum compuneam poezii în secret și scriam toate balivernele încă din școala primară.

aluziva-premiu-influencer-care-face-bine-itsybitsy

În 2014, încurajată să fac clipuri cu acele articole pentru că am carismă, umor și papagal, mi-am deschis și canalul de YouTube. În toată perioada menționată lucram în presă, așa că blog-ul și canalul de YouTube erau doar din pasiune.

Ulterior, prin 2018, când îl aveam pe fii-miu mic și petreceam mult timp în casă, am început să postez regulat, din dorința de a mă conecta cu alte mame ca mine. Așa am ajuns să fac carieră și să trăiesc din asta.

Cât de mult a contat video-ul cu demisia de la Digi în cariera ta?

Enorm, pentru că am crescut brusc. Acum clipul are peste 1.6 milioane de views și probabil că fără expunerea oferită de povestea demisiei mi-ar fi fost mai greu să cresc pe online.

Abuzul, umilința, exploatarea și bătaia de joc la muncă e ceva cu care au empatizat enorm de mulți oameni, fie că vorbim de avocați sau casieri. S-au regăsit.

În plus, prin clipul ăla oamenii și-au putut da seama de cine și cum sunt eu, ce valori și principii am, cât sunt de muncitoare, justițiară, curajoasă, chiar nebună în sensul bun, cum mi-au zis mulți oameni în comentarii. Prin clipul ăla m-au putut cunoaște și aprecia sau detesta, după caz.

Ai migrat către zona filantropiei. Când și de ai ce simțit „nevoia” de a face acest pas? Care a fost cazul social care a avut un puternic impact asupra ta și care te însoțește și azi?

Eu am crescut într-o familie în care a face acte de caritate este o normalitate. Mama și bunica mea ajutau deseori familii nevoiașe și m-au educat să ajut și eu de câte ori pot. Când eram copil îmi ajutam prietenii din fața blocului, în adolescență îmi ajutam colegii de liceu care veneau din familii fără posibilități etc.

Odată cunoscută pe online, a fost doar o chestiune de timp până să fac asta și pe social media. Totul a început de la o mamă care m-a întrebat dacă îi pot dona un cărucior, eu am făcut un story să întreb cine are de donat și așa a început totul.

aluziva-influencer-care-face-bine-in-natura

Cazul cel mai puternic este al Cristinei din Arad, o mamă care la vremea respectivă era o minoră rămasă însărcinată în urma unui abuz sexual. Acum e într-o relație ok, are două fetițe mari și îi sunt alături și astăzi de la distanță, cu bani, haine, alimente, rechizite și tot ce pot, prin intermediul celor care donează bani către Asociația ALUZIVA.

Sunt două clipuri pe canalul meu de YouTube despre ea: cum am strâns 3000 euro în 24 ore și adevărul despre situația ei.

Cât de important este să fii autentic în online?

Pentru mine e esențial. În primul rând, oamenii știu cine sunt în realitate și au încredere în ce zic și fac.

N-am nimic de ascuns, nu mă prefac, nu pretind că aș fi x sau y. Dacă mă întâlnești pe stradă sau la coadă la magazin, sunt același om ca pe online.

În al doilea rând, existența mea e ușoară pentru că nu trebuie să fac vreun efort ca să întrețin o imagine, un rol, o mască.

În al treilea rând, pun capul pe pernă cu conștiința împăcată.

Cum reușești să își păstrezi autenticitatea în această mare de fake și ipocrizie?

E simplu: câinii latră, ursul trece. Eu rămân fidelă principiilor și valorilor mele, indiferent de trendurile schimbătoare, sunt naturală inside-out și mă arăt așa cum sunt.

De-a lungul vieții am avut și de pierdut pentru că am refuzat să mă identific cu mulțimea sau că n-am vrut să par altfel decât sunt, dar dacă mă uit în spate văd că în marea schemă a lucrurilor sunt o câștigătoare tocmai că am rămas autentică.

aluziv-discurs-influencer-care-face-bine-autenticitate

Cum arată o zi obișnuită din viața ta? Cum jonglezi cu treaba pe care o ai la asociație, job-ul de influencer, rolul de soție și mamă a trei copii?

Dimineața sunt mamă: mă ocup de copii, după care Adi îi duce la școală și grădiniță. După ce rămân singură fac ordine prin casă și apoi vin în birou, unde intru în rolul de președintă de ONG, antreprenoare și creatoare de conținut. Aici scriu, filmez, montez și postez aproape tot ce trebuie pentru proiecte comerciale, asociație sau afacerea noastră – eu și Adi ne-am deschis o terasă, care se numește Heavy Yard.

El e zilnic fizic la locație, eu lucrez de acasă la social media și organizare de evenimente. În anumite zile merg la birou, la asociație, merg la Heavy Yard sau mă duc la unele evenimente, filmări, emisiuni etc. În general, petrec majoritatea timpului în casă și lucrez de acasă. Seara vin copiii și de atunci revin la rolul exclusiv de mamă și soție.

Ce faci când simți că nu mai poți?

Cer pauză și cer ajutor fără rețineri: de la Adi, de la familie, de la prieteni, de la fetele mele din echipa asociației etc. Spun direct când am nevoie de timp singură, de somn mai mult, de liniște, de ajutor la curățenie, de o zi la salon și masaj etc.

În astfel de zile sun și cer ajutor fără rețineri: ies fetele de la asociație cu copiii în parc, mai pleacă Adi cu ei la bazin câteva ore, mai vine vreunul dintre frații mei să se joace cu ei cât eu mă închid în birou cu treabă, uneori îi pot lua bunicii câteva zile etc.

Sunt foarte recunoscătoare și le mulțumesc mega mult tuturor celor care ne ajută, pentru că ei sunt satul („it takes a village to raise a child”) de care avem nevoie pentru a crește copii ca societate.

Cât de important este selflove-ul în toată treaba asta și cum faci să ai mai multă grijă de tine?

Mă simt cu musca pe căciulă la faza asta, dar selflove există. Sunt bine cu mine, sunt bine în sufletul și mintea mea, dar mai ales în corpul meu. Mă iubesc când mă uit în oglindă, chiar dacă unii zic că vergeturile nu sunt ok sau că n-ar trebui să am burtă, but I don’t give a fuck.

Mă iubesc, mă apreciez și îi sunt recunoscătoare corpului meu pentru că trăiesc experiența umană prin el, indiferent de cum arată sau cum zice industria de beauty că ar trebui să arate și tot el mi-a oferit trei copii – cum să nu-l iubesc?

aluzica-influencer-care-face-bine-citind

Cât despre grija față de mine, în general, mă cam neglijez: sunt sedentară, stau mult pe scaun în fața PC-ului, sunt toată ziua cu nasul în hârtii și ecrane și singurul sport zilnic e curățenia în casă – eventual un episod de gâdilat sau bătaie cu perne cu copiii. Asta se simte într-o oboseală acumulată și dureri de spate.

Cu toate astea, am grijă de mine altfel și îmi ofer pauze mentale de citit, de jucat pe PS5, de invitat prieteni la noi pentru un board game și un pahar cu vin.

Nu sunt deloc un exemplu la lifestyle sănătos, nutriție și sport, o zic râzând și plângând în același timp.

Ce sfaturi ai pentru tinerii din Gen Z?

Să citească, să învețe, să fie conștienți că uneori va fi greu, uneori vor greși, uneori vor pierde, dar e important să creadă în ei, să încerce iar și iar și să tragă până reușesc ce își doresc.

În timpul ăsta, să aibă empatie față de alți oameni, să aibă curajul de a cere ajutor și de a recunoaște când nu știu, nu pot sau le e frică. În plus, să nu se lase intimidați sau reduși la tăcere și să demaște profesori care cer bani, șefi care pretind servicii sexuale, condițiile nașpa din cămine, discriminarea pe orice motiv la școală sau muncă, medicii care cer mită etc.

Toți vrem o lume mai bună și asta se va întâmpla când niciun om nu va mai închide ochii în fața injustiției de orice fel.

Dacă ar fi să alegi: YouTube, Instagram sau TikTok? De ce?

Acum aleg Instagram pentru că e o platforma pe care mi-e ușor să activez, dar prima mea iubire rămâne YouTube, unde ultima dată am postat anul trecut, din lipsă de timp.

Recomandă-ne trei cărți pe care orice tânăr trebuie să le citească.

N-o să recomand cărți obișnuite, că niciuna nu e must read pentru orice tânăr din punctul meu de vedere, ci o să recomand două: „Constituția României” și „Declarația universală a drepturilor omului”. Deși sună wow, sunt lecturi scurte și importante.

aluziva-si-echipa-webstock-influencer-care-face-bine-premiu

Cel mai important sfat pe care l-ai primit la începutul carierei tale în calitate de creator de conținut:

Rămâi tu și nu te schimba!

Emoji-ul tău go-to:

:))

Cu ce gând îți dorești să rămână oamenii din comunitatea ta online după ce consumă conținutul pe care tu îl creezi pentru ei:

Că implicarea, vocea și aportul lor contează și face diferența, indiferent că vorbim despre o donație de 5 lei, curajul de a demasca un abuz sau completarea unei petiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GIPHY App Key not set. Please check settings

EMAA cântă în deschiderea trupei Coldplay

Horoscopul Likez.ro pentru săptămâna 26 februarie – 3 martie: clasamentul celor mai creative zodii